Råd til bedsteforældre

Børn kan have ekstra brug for nærværende bedsteforældre, når deres mor og far skilles. Læs her, hvordan du støtter dit barnebarn.

Gode råd fra Ældre Sagen

Foreningen har samlet en række råd, som kan være gavnlige, når dit barnebarn bliver skilsmissebarn:

 • Sæt barnet i centrum
  Vær opmærksom på at holde fokus på dit barnebarn under og efter skilsmissen, så du kan opfange barnets eventuelle problemer og lade barnet komme til orde. Sørg for at lytte med empati og finfølelse.

 • Skab et frirum
  Du kan blive barnebarnets gode snakkemakker, som det er trygt at dele bekymringer og sorg med, hvis forældrene i en periode er optaget af egne problemer og konflikter.

 • Værn om barnets fortrolighed
  Ved at skabe en grundlæggende fortrolighed med dit barnebarn kan du være med til at bremse den ensomhed, som nogle børn oplever efter en skilsmisse.  

 • Undgå at hænge nogen af forældrene ud over for barnet
  Lad ikke dit barnebarn mærke, at du evt. føler vrede eller krænkelse på vegne af din søn eller datter. Barnet elsker typisk begge sine forældre. 

 • Pas på, at forældrene ikke opfatter barnet som en ”overløber” eller ”stikker”
  Bryd ikke barnebarnets fortrolighed ved at viderebringe noget, som barnet fortæller dig, til barnets forældre. Fortrolighed er en skrøbelig ting.

 • Øv dig foran spejlet, før du taler med forældrene
  Husk, at
  gå ad diplomatiets vej, hvis du på et tidspunkt når frem til, at du må dele din mening med forældrene. Det kan være en god ide at øve dig foran spejlet og se på dine budskaber med de kritiske øjne, som du må forvente, at forældrene har.

 • Vær en kærlig realist
  Lad være med at idyllisere skilsmissen og give barnebarnet ubegrundet håb om, at forældrene måske finder sammen igen. Hold i stedet døren åben for troen på, at der kommer en god ordning for barnet og begge forældre.

  Kilde: Ældre Sagen