Råd til bedsteforældre

Børn kan have ekstra brug for nærværende bedsteforældre, når deres mor og far skilles. Læs her, hvordan du støtter dit barnebarn.

Du kan støtte, når familien har det svært

I forbindelse med en skilsmisse kan du som bedsteforælder træde et skridt nærmere dit barnebarn og påtage dig et større ansvar i en periode, der er svær for familien.

Råd til bedsteforældre


Din hjælp og opbakning kan være betydningsfuld for barnet, fordi mors og fars krise ofte betyder, at forældrenes overskud og evne til at vise omsorg er mindre end normalt.

Det kan især være en hjælp for barnet, hvis du skaber eller fortsætter de faste traditioner, I måske har i forvejen, fx i form af faste hentedage, ferier eller lignende. Det kan betyde stabilitet for barnet i en urolig tid.

Gode måder at hjælpe dit barnebarn:

  • Skab kontinuitet og tryghed Forslå fx, at dit barnebarn kan være hos dig nogle weekender eller dage. Gå en tur med barnet, eller hyg jer med noget andet, barnet er glad for at gøre sammen med dig.
  • Stil dig til rådighed Lyt opmærksomt, og lad dit barnebarn fortælle dig om sine tanker og følelser. Ofte vil dit barnebarn være mere tryg ved at tale med dig end forældrene, der er mere direkte involveret i de konflikter, barnet oplever.
  • Tal ikke negativt om forældrene foran barnebarnet Barnet vil ofte have svært ved at navigere i konflikter mellem de voksne og ønsker at være loyale over for både mor og far.


Overse ikke din egen bedrøvelse

Det er naturligt, at bedsteforældre selv bliver følelsesmæssigt ramt af, at deres barn og svigersøn eller -datter går fra hinanden.

Hvis du glemmer at håndtere din egen bedrøvelse, risikerer du at blive så opslugt af den, at det bliver svært for dig at hjælpe dit barnebarn. Det kan derfor være godt at erkende, at skilsmissen også går dig på, og at du har brug for at søge støtte blandt dine venner og dit netværk. På den måde får du nemmere overskud til at støtte dit barnebarn – og måske også forældrene – efter bruddet.

Ekspertens gode råd

Se i øvrigt disse videoer,
hvor konsulent Søren Marcussen fra Center for Familieudvikling giver forældre i opbrud gode råd om brug af netværk under skilsmissen.